Novo vozilo Nevkoša ispire i pere kante za smeće

Suvremeno vozilo za prikupljanje i odvoz smeća s posebnim dodatkom za ispiranje i pranje spremnika za otpad upotpunilo je vozni park tvrtke Nevkoš.

Potvrdio je to Ivan Bertić, voditelj odjela za kvalitetu, sigurnost i zaštitu okoliša u vinkovačkom koncesionaru za odvoz i zbrinjavanje otpada, pojasnivši kako su se ponovili u dva nova vozila od kojih je jedno klasično za prikupljanje i odvoz smeća, a drugo, nedavno isporučeno, s posebnim dodatkom za ispiranje i pranje kanti nakon pražnjenja.

Komunalno vozilo ima Stummer Medium XLS i kombinirano je nadogradnjom za prikupljanje i prijevoz otpada te pranje spremnika za otpad, naziva Stummer bin washer. Sastoji se od spremnika čiste vode ukupnog kapaciteta od oko 2 000 litara, spremnika otpadne vode kapaciteta oko 800 litara, spremnika za odvod otpadnih voda kapaciteta 300 do 400 litara i svi su izrađeni od nehrđajućeg čelika.

„Investicija je vrijedna ukupno 500 tisuća eura od čega je ovo suvremeno vozilo koje je standard u zemljama Europske unije, vrijedno 300 tisuća, a klasično vozilo smo platili 200 tisuća eura i to sve svojim novcem. Na dobitku su korisnici naših usluga, a i naši djelatnici. U Hrvatskoj, osim u Vinkovcima, ovakvo vozilo koristi još samo Zagreb, Poreč i Slavonski Brod. Kantu bi trebalo prati dva do četiri puta godišnje tako da je ovo vozilo stvarno višestruko korisno jer mnogi naši građani jednostavno nemaju uvjete za pranje kanti za otpad, a nije isto je li kanta oprana ili ne”, naglašava Bertić dodajući kako vozilo ima bolju vodljivost na cesti, nema curenja sadržaja iz kanti na kolnik i puno je tiše od standardnih vozila. Podsjeća kako će Nevkoš i dalje ulagati u podizanje kvalitete usluga zbrinjavanja otpada pa je plan do kraja godine građanima podijeliti spremnike za bio otpad koji će prikupljati i tako zaokružiti priču s cjelokupnim zbrinjavanjem otpada za recikliranje, od papira, plastike, stakla do glomaznog i bio otpada na području za koju ima koncesiju.

Podsjetimo kako je u poduzetničkoj zoni Jošine još 2014. otvoreno reciklažno dvorište koje se prostire na 3 200 m². Tvrtka je u investiciju uložila četiri milijuna kuna i tako zbrinula 10 radnika koji su trebali dobiti otkaz kao tehnološki višak.

Danas Nevkoš skrbi o javnoj higijeni i odvozu komunalnog, ali i drugog otpada i koncesionar je za Grad Vinkovce te općine Andrijaševci, Nuštar, Ivankovo, Tordince i Jarminu što obuhvaća ukupno područje oko 50 000 stanovnika. Zanimljivo je da tijekom godine dana prikupe gotovo 10 000 tona otpada u gradu, odnosno 13 000 s općinama koje pokrivaju.

 

Preuzeto: novosti.hr

X