Od malih nogu naš odred za čistoću

„Najviše mi se svidjelo kada su mljeli one namještaje zato što to izgleda kao kada gledaš kako melju one orahe za tortu”, oduševljeno je komentirala šestogodišnja Renata Šokčević koja kod kuće razdvaja otpad kao i njen vrtićki prijatelj Dominik Periša kojem je posjet Reciklažnom dvorištu tvrtke Nevkoš bio super doživljaj. “Posebno mi je bilo lijepo kada sam naučio kante u koje sve idu otpaci od smeća!”, uzbuđeno je komentirao današnji obilazak sa svojom vrtićkom skupinom iz Budućnosti.

„Hej, pa ovdje uopće ne smrdi!”, iskreno su uzviknuli njih dvadeset i četvero s odgojiteljicama po dolasku na Reciklažno dvorištu na Jošinama koje im je omogućio Nevkoš. U dva tjedna ukupno će to učiniti 400 mališana iz 15 vrtića s područja grada Vinkovaca i susjednih općina Ivankovo, Andrijaševci, Nuštar, Tordinci i Jarmina.

„Naučio sam kako djeca znaju puno bolje odvajati i reciklirati od nas odraslih te kako će nam biti mentori u očuvanju okoliša”, poručio je zamjenik vinkovačkog gradonačelnika Josip Romić prateći ih u obilasku. Zaštita okoliša i razvoj svijesti o njegovom očuvanju i čistom gradu od najranije dobi ključna je pretpostavka globalno zdrave budućnosti, dodao je. „Stoga je jako bitna suradnja između tvrtke Nevkoš i Grada Vinkovaca jer zajedno provodimo nekoliko projekata kroz koje educiramo djecu od najranije dobi koliko je važno brinuti se za svoj okoliš, ali i one kojima je potrebna pomoć u našoj zajednici”, poručio je Romić nakon što je predao veliku kutiju punu čepova koje su prikupili djelatnici gradske uprave i pridružio se edukativnim  aktivnostima i u obilasku.

Naime, u sklopu projekta „Ubaci čep za skupi lijek” mališani i odgojiteljice, kao i djelatnici gradske uprave, prikupljali su čepove za Udrugu oboljelih od leukemije i limfoma te ih kroz ovaj tjedan donose u Reciklažno dvorište gdje ujedno imaju prilike uživo učiti koliko je bitno razdvajati i reciklirati otpad te pravilno ga zbrinjavati čime od vrtičkih dana usvajaju zdrave navike.

Gradonačelnik Ivan Bosančić objašnjava kako je nabavljeno 30 edukativnih dječjih setova od po tri spremnika za odvajanje plastike, papira i stakla/komposta koji su prilagođeni njihovom uzrastu, a koje će djelatnici Nevkoša ovih dana podijeliti po vrtićima i školama te postaviti uz dječja igrališta.

„Cilj nam je djecu od malih nogu usmjeravati u smjeru „zelenih Vinkovaca.” Nabavkom i postavljanjem edukativnih spremnika u vrtićima, školama i kod dječjih igrališta želimo osigurati našim najmlađima priliku da na zabavan način nauče kako pravilno odvajati otpad, ali i zašto je važno recikliranje i zaštita okoline u kojoj svakodnevno provode svoje vrijeme u igri“, ističe gradonačelnik.

Tako će naša domaća žabica kreketuša, jedan lički medo i dupin kojem su mališani odlučili dodati brkove i preimenovati ga u slavonskog soma, naći mjesto u njihovim vrtićkim prostorima kako bi prikupljeni otpad nakon igre sami odložili u pripadajuće spremnike.

Oni već jako dobro znaju da u plave ide papir, žute plastika, zelene miješani, a smeđe biootpad. U vrtiću sade i zalijevaju vrt, kompostiraju, a kompost koji su odmah prepoznali  bit će dostavljen i njihovu vrtiću, obećao je Ivan Bertić, direktor tvrtke koji ih je poveo u šetnju Dvorištem i rado odgovarao na pametna pitanja.

„Mi smo eko vrtić. Sadimo raznorazne kulture. Ove godine posijali smo salatu, luk, nešto cvijeća, blitvu i sve što nam padne na pamet odnosno ono što može uspijevati u našem dvorištu i onda to proslijedimo teti kuharici i jedemo u vrtiću poseban obrok od onoga što smo sami uzgojili”, priča odgojiteljica Nevenka Majetić.

„Dojmovi su odlični. Mi smo kao i djeca prezadovoljni, dosta toga znaju, educirali smo i tete, poklonili svakoj grupi jedan edukativni set kako bi tu edukaciju o važnosti razdvajanja otpada mogli nastaviti i u grupama”, dodao je Bertić.

Koliko je ovo važno pitanje znaju upravo oni na kojima počiva naša budućnost i za koje vjerujemo da su generacije koje će ono s čim su odrastali od malih nogu bez problema dalje primjenjivati u životu. Najbolji primjer je njihov umiljati tihi pritisak u obitelji animirajući roditelje koji to do sada nisu činili da redovito rade.

Izrazita čistoća prikupljenog biootpada posljednjih dana govori koliko su Vinkovčani ozbljno shvatili obvezu i odgovornost pri razdvajanju jer analize mješanog komunalnog otpada kažu da stvarno više nema biootpada. To znači da građani koji su uzeli kompostere pridržavaju se, jednako kao i oni koji su uzeli smeđe kante, stvarno iznose i razdvajaju i stvarno smo zadovoljni, poručuje Ivan Bertić.

 

Preuzeto s: novosti.hr

X