Vinkovački Nevkoš zapošljava čak 18 osoba s invaliditetom

Luka Pedić jedan je od 18 zaposlenika s invaliditetom vinkovačke tvrtke Nevkoš.

„Prvi radni dan bio je 18. svibnja 2022. Bavim se čipiranjem posuda, uvođenjem novih i odjavom starih korisnika. Za sada sam super zadovoljan. Fenomenalno je! Dečki su bili super korektni, naučili me svemu u maksimalno kratkome roku”, kaže mladić koji se u radu sa strankama trudi biti što pristupačniji, uvijek izaći u susret, a povratno, za Luku stižu samo riječi hvale. Ovo mu je, kaže, do sada najbolji posao i najuređenije radno mjesto pa se nada i stalnom zaposlenju u tvrtki s ukupno 84 djelatnika.

„Osobe s invaliditetom rade na svim poslovima u firmi, od računovodstvenih referenata u upravi do čistača ulica, nalagača na otpadu i reciklažnih djelatnika. Ukupno ih je 18, imamo zaposlenog stručnog djelatnika – socijalnog radnika, a koji je, osim Upravi, odgovoran i Zavodu za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom”, kaže direktor Ivan Bertić ističući veliko zadovoljstvo ovom poslovnom odlukom.

Osobe s invaliditetom kod njih imaju prednost jer, kaže, iznimno cijene svoje radno mjesto, privrženi su poslu i marljivi, a osvjedočili smo se, među omiljenima su u kolektivu koji funkcionira kao velika obitelj.

„Od Ministarstva rada dobili smo status integrativne radne jedinice u sklopu tvrtke Nevkoš za zapošljavanje osoba s invaliditetom što znači da smo ispunjavali uvjete od tehničkih i prostornih prilagodbi do vještačenja svakog radnog mjesta za rad osoba s invaliditetom. S tim možemo na tržištu rada nuditi zamjenske kvote”, navodi direktor uz pojašnjenje, u slučaju da neka tvrtka nema zaposlenike s invaliditetom i plaća penale, može tražiti od Nevkoša usluge u protuvrijednosti tog novca, konkretno, ne zapošljava ih kod sebe, nego preko njih.

Primjerice zaposlili su gospođu koja održava i čisti prostor, kupili su perilicu i sušilicu rublja pa djelatnici s invaliditetom, ali i svi ostali, radnu opremu mogu oprati u firmi.

Natječajem za zapošljavanje i održivost tih radnih mjesta povukli su 450 000 eura. Iz ZOSI-ja u kontrolu stižu dva puta godišnje, a samo prošle godine od 10 novozaposlenih, osam je s invaliditetom.

Integracija i zdrava klima, više kolegijalnosti i međusobnog uvažavanja i poštovanja, solidarnosti i uzajamne pomoći uz stručnog radnika koji ispunjava u potpunosti svoju svrhu, benefiti su koji doprinose posebnom ozračju unutar tvrtke, što su u Nevkošu prepoznali davno prije svih. 

Preuzeto s : novosti.hr

X